עכשיו בקיץ, המתבגרים, שרובם אינם הולכים לקייטנות או למסגרות אחרות, מבלים זמן רב מול המחשב. הפייסבוק הוא התחליף ל"ברזלים" שהיו בתקופתי, לפני שלושים שנה...הינו נפגשים בערבי הקיץ בגן המשחקים מול בית הוריי ויושבים לקשקש עד שעות הלילה המאוחרות. היום החברה יושבים בבית, בנוחיות עם מזגן עובד ומצ'וטטים בפייסבוק, בסקייפ ובעוד...
האם ידעתם שהורים שנותנים לילדם לפתוח חשבון בפייסבוק לפני גיל 13 עוברים עבירה על החוק הפדרלי של ארה"ב? נכון סביר להניח שאף אחד לא יועמד לדין אבל חשבו רגע ... האם זה המסר שאתם רוצים להעביר לילדכם כשאתם פותחים עבורו חשבון בפייסבוק? או כאשר הוא פותח עבור עצמו? כי בינינו מה בעצם ההבדל בין לזייף את הגיל כשאתה בן 10 ולהעמיד פנים שאתה בן 13 כדי לפתוח חשבון פייסבוק לבין להיות בן 17 ולהעמיד פנים שאתה בן 18 כדי לקנות אלכוהול? זיוף, זה זיוף.
אני לא פוסלת את המדיה הזו, ההפך, אני חושבת שזו החברות המודרנית, ושיש לה לא מעט יתרונות כגון: זמינות, נוחות ונגישות רבה, היום כבר לא צריך מחשב מספיק טלפון חכם, היא מאפשרת לשמור על האנונימיות ועל ידי כך עוזרת להסיר עכבות, ולכן עוזרת לאנשים מופנמים להיפתח ולשתף יותר מאשר בשיח פנים מול פנים. גם היכולת ל"היפגש" בו זמנית עם הרבה אנשים ללא מגבלות פיזיות, מרחק וזמן, יוצרת תחושה של קשר בינאישי ושייכות לקבוצה. המדיה הזו מעודדת קשר דו צדדי, אינטראקטיבי, מצד אחד ניתן לקבל תגובות במהירות, בזמן אמת, מצד שני אפשר להגיב מאוחר יותר בהתאם לנוחות המשתמש. יש בה אפשרות לשימוש בקודים מקובלים להבעת רגשות, אפשרות נוחה ויעילה לחלוק במידע, לעיתים היא מאפשרת הקלה על לחץ נפשי, רגשי משום שכאשר היא מנוהלת נכון היא יוצרת רשת תמיכה שמאוד חיונית בגיל ההתבגרות.
אבל אסור לשכוח את החסרונות: זו אולי המדיה החברתית הכי פופולרית אבל לעצמאות הזו ברשת צריכה להתלוות גם אחריות, אחריות על התכנים שאני מעלה, תמונות שאני בוחר לשתף, זכרו הן לא באמת נמחקות לפחות למשך 50 שנה והזכויות לשימוש בהם שייכות גם לפייסבוק. אחריות לתגובות שאני רושם, משום מה ילדים וגם מבוגרים מרגישים נוח יותר להיות בוטים יותר כשהם כותבים ברשת, למה? העדר קשר עין מאפשר לנו להביע את עצמנו ללא מסננים, העדר עכבות גורם לתגובות מהירות ללא שיקול דעת, חוסר נראות האדם עמו משוחחים גורמת לכך שלא ניתן לאמוד כיצד הוא באמת מרגיש וכיצד הוא מגיב למה שכתבנו. המשתתפים נוטלים לעתים אחריות ותפקיד של מטפלים, אבל הם חסרי ידע וניסיון ולכן תגובותיהם עלולות לפגוע ולהזין במידע שגוי.
ואסור לשכוח שיש לנו כהורים הזכות, שלא לומר החובה, להציב גבולות, אנחנו מחויבים להציב מגבלות של זמן מול השימוש האינסופי במדיה חברתית כזו או אחרת, מגבלות של תוכן במה מותר לצפות ומאיזה גיל. ובהקשר של מתבגרים לייצר את הנראות שלנו, למה הכוונה? להיות נוכחים, להיכנס לחדר של המתבגר (אחרי שדפקנו על הדלת) ולשאול מה שלומו, להתעניין במה הוא רואה/ שומע, לראות ולהאזין איתו, להציע פעילות משותפת ועוד. וכמובן לאכול יחדיו ארוחה משותפת מספר ערבים בשבוע, נכון זה כבר מוטיב שחוזר אצלי בכל חודש אבל אם אצליח לגרום לכם לאמץ את הכלל הזה, אשמח שתרמתי להעשרת חיי המשפחה שלכם.
החופש הוא גם הזדמנות לעבוד על דברים נוספים שהמלצתי בעבר, אין חוגים, הסעות, הימים ארוכים יותר, מצאו זמן לשבת עם הילדים ולנהל שיחת חולין, מה התחדש בעולם, מה והתחדש בעולמכם, תכננו ביחד תוכניות לפעילות משותפת בקיץ, הכינו רשימה של מטלות בית שאתם רוצים עזרה בהם, וביחד הכינו לוח חלוקת עבודה.
ולסיום הקיץ מאפשר למתבגרים להגשים חלומות, לנצל את הזמן, מעבר למחשב, בריכה וחוף ים להתנסות בעולם היזמות. קראו את הכתבה כך תהפכו ליזמים צעירים בחופש הגדול ב-YNET יש בה טיפים מעולים כיצד להיות יזם מתחיל בחופש. יזמים
חופשה נעימה ובטוחה.
|