פורטל זכרון יעקב והסביבה  

צור קשר דף הבית אינדקס עסקים בלוגים מקצועיים כדאי לדעת ילדים ונוער אוכל וסטייל תרבות ואומנות גוף ונפש בילוי ותיירות  נדלן וסביבה

הרשמה לניוזלטר  |  הוספת עסק לאינדקס העסקים בחינם

נדלן וסביבה
הדרך לבית החלומות רצופה כוונות טובות
מיכל אדם - 26/11/2011


בניית בית פרטי היא אחת ההחלטות והפעולות המורכבות, הקשות וללא ספק היקרות ביותר שזוג יכול לקחת על עצמו.

רכישת אדמה ובנייה מאפס דומה להריון, כל המשפחה מתגייסת, משקיעה את מירב המאמצים הנפשיים והכלכליים, במשך כמה חודשים שרויים במתח וכולם מקווים לטוב.
בשיפוץ יסודי הדבר לא שונה בהרבה.

 

אבל שלא כמו בהריון, בו בסופו של דבר מה שאפשר לעשות הוא בעיקר לחכות והשאר קורה מעצמו, בלידת בית, יש צורך בעבודה מרובה ובשלבים מהותיים.

ככל שתטיבו להכיר מראש את השלבים בפניהם אתם עומדים מרגע ההחלטה על בניית בית חלומותייכם ועד הכניסה אל הבית בפועל, כך תמנעו אכזבות, מתחים מיותרים, כעסים ובעיקר תשכילו לשמור על תקציב מתוכנן.

הדרך לבית החלומות רצופה כוונות טובותתכנון וליווי של מיכל אדם, אדריכלית ומעצבת פנים ל"קירות מדברים"


מאיפה מתחילים?
נניח שיש ברשותכם כבר חלקת אדמה, אותה רכשתם או זכיתם (כיף לכם), עם בית ישן או ריק לגמרי. עכשיו אתם רוצים להתחיל לבנות. מזל טוב ובשעה טובה!
רגע, משלב האדמה ועד שתזכו לראות את הלבנה הראשונה נבנית בחלקה שלכם עוד ארוכה מאוד הדרך.

 

זה קצת כמו השליש הראשון בהריון, אתם כבר יודעים שאתם שם אבל אף אחד אחר עוד לא יודע, לא ברור לכם מה אמור לצאת בכלל בן או  בת ואולי בכלל התברכתם בתאומים?!
נכון, זהו שלב הבדיקות.

 

מומלץ כשלב ראשון ללכת לרופא מומחה שילווה אתכם לכל אורך התהליך וידע להפנות בזמן לבדיקות הרלבנטיות ולאנשי המקצוע האחרים, ובמקרה שלנו, התחילו מאדריכל!
הוא הרופא הצמוד שלכם ממש עד מסיבת ההולדת של הרך הנולד וחנוכת הבית. (טיפים מה חשוב לדעת לפני שבוחרים אדריכל במאמר הקודם).

אחרי שבחרתם אדריכל שאתם ממש מרגישים טוב איתו (הוא הולך להישאר אתכם עכשיו לזמן מה, תחשבו האם זה האדם שהייתם מוכנים לצרף כחבר זמני למשפחה?!). אפשר לפנות למומחים נוספים.
אדירכל בקי יוכל לסייע ולהפנות אתכם לכאלה, אבל גם אם עוד אין לכם אדריכל או בשלב הגישושים אפשר כבר להתחיל מבחירת שמאי מקרקעין מוסמך.

חשוב לבחור מישהו שבקי באזור בו אתם מתגוררים, לקביעת ערך הנכס יש השלכות רבות נוספות שאינן קשורות דווקא לבית עצמו.
יחד עם השמאי יש להביא מודד, כמובן שאחד מוסמך, בעל ניסיון ומוכר לרשויות.
וכמו כל משולש, יש להשלים עם הצלע השלישית, השרטט, מי שימפה וישרטט את החלקת האלוהים הקטנה שלכם.

אין לזלזל ולהקל ראש באף אחד משולשת אלה, כיוון שהם יקבעו את הבסיס עליו תבנה התוכנית ולפיה יגזרו כל ההחלטות. סטייה קלה של מילמטר על המפה תעלה בשטח בסכומים נכבדים, כאב ראש ועוגמת נפש.

 

מה קורה בינתיים?

בזמן הזה, שהחלקה שלכם מטופלת ונבדקת כל כך יפה, יש לשוב לאדריכל ולהתחיל לנהל דו שיח שיבהיר לכם ולו מה בעצם אתם רוצים.

כדי שהאדריכל יוכל לתרגם את הפנטזיה שלכם למציאות הוא חייב להכיר אותה ואתכם קודם. הכרות עם צרכי בני הבית, הטעם שלכם וההעדפות הסיגנוניות.
אחרי שהתחלתם לדמיין ביחד את הבית, הבאתם בחשבון את התקציב שלכם, קבעתם את סדרי העדיפויות שלכם (טוב יהיה לקבוע מראש על מה אתם לא מוכנים להתפשר ואיפה אפשר יהיה לסטות יותר מהחלום כדי שיתאים למציאות).
כל זה, בצירוף הנתונים שנאספו מהשילוש החשוב בפסקה הקודמת, יתורגם על ידי האדריכל שלכם לתוכנית אדירלכית מפורטת.

 

מה כוללת התוכנית האדריכלית
למרות שאולי נדמה לכם שהחיים של האדיכל שלכם הם גן ילדים אחד גדול ושכל מה שוהא עושה כל היום זה לשבת ולצייר ולדמיין בתי בובות שאפשר לממש, שלב התוכניות מורכב בהרבה.
אחרי התיכנון שנובע מהצרכים והרצונות שלכם, תקבלו רישום ראשוני, לפיו יעבור האדירכל ויבצע שירטוטים מדוייקים ועל גביהם יעשו בהמשך כל השינויים.
לצד התוכנית, מאחר ואף אחד לא מניח שנולדתם עם ראייה תלת מימדית ודימיון חזותי מושלם כבר מהבית הראשון, רצוי לבקש מראש שהתוכנית תכלול גם הדמיות.

כך תראו באמת את הבית שלכם ולא סתם אוסף קווים על נייר שאמור להפוך לתמונה לנגד עינכם נוכח שטף ההסברים של האדירכל.
ומאוד חשוב, התוכנית כוללת גם כתב כמויות. זהו החלק שאולי ישתנה בהמשך קצת בהתאים לצרכים ולטעם, אבל מכאן נגזר החלק שהכי פחות נעים לדבר עליו, אבל הוא הכרחי בדלב שבו הופכים חלום למציאות – כלומר, כמה זה יעלה לכם.

 

ועדות, רשיונות ושאר מריעין בישין
את כל הנתונים לוקחים למכון העתקות להדפסת ה"גרמושקות" ותוכניות העבודה.  אבל עוד קודם, תזדקקו לעוד כמה "מומחים" כמו מהנדס הקונסטרוקציה, יועץ אינסטלציה שאמור להגיש לכם ניסםח סניטרי שיש להציג בפני הוועדה. עם כל התוצרת העשירה הזו, תוכנית האדריכל, השירטוטים, ההדמיות וכתב הכמויות. אתם (או מי מטעמכם, רצוי האדריכל), אמורים לגשת לקבלת רשיונות והתרים.

קחו נשימה ארוכה, אל יאוש, בסוף הדרך מחכה לכם בית חלומתיכם, אבל בינתיים, אתם צריכים להתמודד עם קצת בירוקרטיה.
אתם צריכים לדאוג לא רק להתרי בנייה אלא גם למשל להיתר פינוי פסולת (עניין פעוט שיש להסדיר ואף לשלם מראש), אגרת בנייה של המועצה המקומית או העירייה, אגרת מנהל (שזה עלות המנהל על השבחת הקרקע) ועוד.

 

עצם הפנייה לוועדה דרך אגב, עולה כסף (כמובן), אגרת טיפול הוועדה.
בקיצור, עוד לפני שתקעתם את המעדר הראשון, תתכוננו להיפרד מסכום לא מבוטל של קרוב ל 100,000 ש"ח (פחות או יותר, בהתאם לשטח ולבית הספציפי).
אל תשכחו שהתרים צריך להשיג גם מחברת חשמל, תשתיות ועוד.

 

קבלן ובחירת ספקים.
זהו? עברתם את הוועדות ונשארתם בחיים?!
יופי.
עכשיו מגיע שלב בחירת אנשי המקצוע. האנשים שבפועל יבנו את הבית שלכם. הקבלן, הקצף, הזגג, החשמלאי ועוד. חשוב מאוד, לדרוש ולראות המלצות של כל אלה.
השתמשו בניסיון של האדריכל שלכם. הוא כבר ראה הכל, יותר ממה שאתם יכולים לדמיין ויודע עד כמה איש מקצוע בעייתי אחד שלא עומד בזמנים או מקל ראש בעבודתו, יכול, כמו באפקט דומינו לקלקל את רצף הבנייה.
הקפידו לבדוק את אנשי המקצוע שלכם, קבלו המלצות. בעיקר הסתמכו על האדריכל שלכם ועל האינסטינקטים שלכם.
עם עד השלב הזה הכל עבר בשלום, תגלו שלבנות בית יכול להיות כיף גדול וחוויה משפחתית מלכדת.

 

הכותבת אדריכלית ומעצבת פנים מיכל אדם

בעלים סטודיו לאדריכלות ועיצוב פנים "קירות מדברים" בכרכור

מתמחים באדריכלות ירוקה.

050-8223083

amichele@zahav.net.il
http://www.talking-walls.co.il/

search