פורטל זכרון יעקב והסביבה  

צור קשר דף הבית אינדקס עסקים בלוגים מקצועיים כדאי לדעת ילדים ונוער אוכל וסטייל תרבות ואומנות גוף ונפש בילוי ותיירות  נדלן וסביבה

הרשמה לניוזלטר  |  הוספת עסק לאינדקס העסקים בחינם

בלוגים מקצועיים
אייל קימל - עורך דין
האם לרשום שותפות או להקים חברה בע"מ?
03/02/2014
בשלב ההקמה של מיזם חדש קורה לא אחת ששותפים למייזם מתלבטים האם לפעול במסגרת שותפות או להקים חברה בעירבון מוגבל.

רבים, בעיקר עסקים שנמצאים בתחילת דרכם והרווחיות עוד לא נראית לעין, מעדיפים לדחות את הנושא של הקמת החברה למועד מאוחר יותר ולו מפאת הרצון שלא להיכנס להוצאות כבדות בשלב הראשוני.

התשובה המידית שמתקבלת הינה שיש לשקול את שיקולי המס מחד ועלויות הקמת חברה מאידך.

יחד עם זאת יש שיקולים נוספים שצריך לקחת בחשבון בנושא זה:

תחילה אסביר בשתי מילים מהי שותפות ומהי חברה בעירבון מוגבל.שותפות הינה התאגדות של כמה אנשים המנהלים יחד עסק לצורך הפקת רווחים שאינם אגודה שיתופית או חברה בע"מ. לא חייבים לרשום שותפות אם כי ניתן לעשות כן. שותפים יכולים להחליט איך לחלק את רווחי השותפות והם חבים באופן אישי בחובות השותפות.

ניתן להגביל את השתתפותו של שותף בחובות השותפות לגובה השקעתו ההתחלתית. כך נוצר למעשה מעין גוף ביניים (שותפות מוגבלת) שבין חברה בערבון מוגבל לבין שותפות רגילה.

קבוצה של שותפים (או אדם יחיד) יכולים גם להקים חברה בעירבון מוגבל. השותפים במקרה כזה נקראים מייסדים, הם אינם חבים בחובות החברה אלא בגובה השקעתם הראשונה בחברה. 

 לא נתחיל לסקור את המצב מבלי שנתעכב בקצרה על שיקולי המס: כלל האצבע אומר שמעבר לפעילות שנתית (מחזור) של 300,000 ₪, משתלם לפתוח חברה בע"מ. זאת כמובן תשובה מאוד שטחית. האמת היא שצריך לבדוק כל מקרה לגופו ולעשות סימולציה. אני ממליץ בחום להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ מס בהקשר זה ולקבל תשובה מוסמכת שמותאמת לעסק שלכם.

נציין ברמז כי ישנם גם שיקולי מיסים שאינם נוגעים רק להכנסה, מס חברות או ביטוח לאומי, אלא גם מיסוי של רווחי הון כתוצאה מהעברת קניין משותפות לחברה. כאמור מוטב להתייעץ בעניין זה ברואת חשבון או יועץ מס לשם קבלת הסבר מקיף וממצה המתאים למידותיו של מבקש או מבקשת הייעוץ.

זאת לא תהיה סקירה ממצה של הנושא (או אפילו סקירה שטחית) אם לא נתייחס בשתי מילים לעניין העלויות. עלויות הנהלת החשבונות בחברה בע"מ גבוהות באופן משמעותי מאלו של שותפות בשל הדרישה להנהלת חשבונות כפולה. מכאן שעלויות הנהלת החשבונות גבוהות עד פי 3 מעלויות הנהלת החשבונות של שותפות.

בחברה בע"מ יש להגיש דוחות שנתיים לרשם החברות. הדבר אינו נדרש בשותפות.
בנוסף לצורך בהסכם מייסדים (במקרה של חברה) או הסכם שותפים (במקרה של שותפות), בהקמת חברה יש עלויות נוספות חד פעמיות (לא גבוהות) הקשורות ברישום החברה ובכלל זה הכנת התקנון והכנת מסמכי הרישום.
 
 
התמונה באדיבות סטויארט מילז מאתר  FreeDigitalPhotos.net

משסקרנו את התשובות המתבקשות הנוגעות לשיקולי מס ושיקולי עלות אתייחס בקצרה גם לשיקולים נוספים שפחות מוכרים לציבור הרחב:
מערכת היחסים בין השותפים והאישיות של השותפים מהווים שניהם גורם דומיננטי בהחלטה. אפרט על כך בהמשך. 
כמובן שההגנה שמעניק מסך ההתאגדות לבעלי מניות בחברה הוא שיקול מכריע ואין צורך להכביר עליו במילים. בעל המניות אינו חב באופן אוטומטי בחובות החברה (אלא רק אם חתם בפני נושיו על ערבויות אישיות). לא כך המצב בשותפות בה השותפים חבים בחובות השותפות משום שאין הפרדה בינם לבין השותפות.

חשוב לזכור שמסך ההתאגדות, או ההפרדה שבין בעלי המניות לבין החברה אינם אבסולוטיים ובמקרים מסוימים, נדירים (למשל התאגדות לשם רמיית משקיעים או לקוחות) או במקרים של תביעה אישית בשל נזקים שנגרמו בידי בעלי החברה עצמו, ירים בית המשפט את מסך ההתאגדות ויאפשר לנושים להיפרע מבעל המניות במישרין.

ההפרדה בין החברה לבין בעלי המניות פועלת בשני הכיוונים. בעל מניות שמצוי בקשיים כלכליים או בקונפליקט עם נושים בעסקיו האחרים מסכן במקרה הרע את מניותיו בחברה ואינו מסכן את החברה כלל. שונה המצב אם מדובר בשותפות. צרותיו של השותף יכולים לזלוג אל השותפות ולסבך את השותפות כולה.

הפעילות בשותפות פחות פורמלית ואין בה צורך בתקנון ובמסמכים אחרים, לא נדרש לקיים אסיפות של בעלי מניות ודירקטוריון וקל יותר לפרק אותה
כאמור, שותפות יכול שתהיה רשומה או בלתי רשומה. כעקרון, אם הוחלט שלא לפתוח חברה חדשה אלא לפעול במסגרת שותפות, מוטב לרשום את השותפות ולהכין הסכמים מסודרים הכוללים התייחסות לשלב הבא של מעבר לחברה בע"מ תוך מיסוד יחסי השותפים, חלוקת הון מניות בעתיד - הסכם מייסדים וכיוב'

בשותפות, כל בעיה עם אחד השותפים יכולה להביא לפירוק השיתוף, משום שאין בעלות משותפת בנכסים של השותפות. 

בשותפות, הקניין הרוחני הוא משותף בין כל השותפים. מה שאומר שבמידה רבה כל אחד מהשותפים עלול להפריע לשימוש לכל האחרים לעשות שימוש בקניין הרוחני. חשוב מאוד לעסק שיש לו קנין רוחני או רוצה לרשום קניין רוחני לפתוח חברה בע"מ . במצב זה הקניין הרוחני שייך לחברה כגוף עצמאי (כמובן אם עורך הדין דאג לכך בהסכם) ואף אחד מהשותפים אינו יכול להפריע ליתר השותפים לעשות שימוש בקניין הרוחני. במצב זה גם אם בעל מניות יצא מן השותפות או מכר את מניותיו לגורם חיצוני או לגורם פנימי הקניין הרוחני בכל מקרה ישאר חלק מנכסי החברה.

כמובן שקל יותר לפרק שיתוף מאשר לפרק חברה בע"מ. במקרה כזה יתברר בדיעבד שהשותפים חסכו הרבה כסף בהוצאות הקמה ופירוק בכך שלא רשמו חברה. 

מאידך במקרה ההפוך והרצוי מאוד, בו המייזם המשותף מתפתח ומצליח, השותפים ירצו לעבור לניהול המייזם במסגרת חברה בעירבון מוגבל. כך למעשה השותפים דוחים את ההוצאה שבהקמת חברה למועד מאוחר יותר אבל באופן מצרפי הם מעמיסים על העסק הוצאה גדולה יותר. 

חשוב להבהיר כי הסכמות בע"פ או הסכמות כלליות מדי בדבר ניהול הפעילות העסקית יכולות להיות עקב אכילס של עסק המתקיים במסגרת שותפות. לעיתים קרובות ההסכמות העמומות הופכות להיות מחלוקות בהמשך הדרך (בין אם השותפות מצליחה ובין אם היא כושלת). הסכם שותפות שהוכן מבעוד מועד, יסייע לשותפים לשמור על יחסים טובים ויארגן בצורה טובה את פעילות העסק.

מומלץ לפנות לעורך דין ורואה חשבון המתמצאים בתחום של דיני חברות ומיסוי ויכולים לסייע לקבל ביחד את ההחלטה

אייל קימל, עו"ד
eyal@ke-law.co.il
http://www.ke-law.co.il

search