פורטל זכרון יעקב והסביבה  

צור קשר דף הבית אינדקס עסקים בלוגים מקצועיים כדאי לדעת ילדים ונוער אוכל וסטייל תרבות ואומנות גוף ונפש בילוי ותיירות  נדלן וסביבה

הרשמה לניוזלטר  |  הוספת עסק לאינדקס העסקים בחינם

בלוגים מקצועיים
חדוה יוסף - יעוץ לעסקים משפחתיים
צריך שניים לטנגו
13/03/2013

רובנו פועלים באופן דומה כאשר אנו מנהלים מערכת זוגית. אנו נפרדים בשעות הבוקר למקום העבודה ופוגשים את בן זוגנו בסיומו של אותו היום. בפועל, במשך יום העבודה אנו מתנהלים בנפרד וקשורים למערכות שונות ונפרדות.


לא כך הוא הדבר בעסק משפחתי המנוהל על ידי שני בני זוג. הם נמצאים כל יום וכל היום יחד, עובדים יחד, ומנהלים מערכת זוגית שלא נפרדת במהלך היום.
אנחנו פוגשים יותר ויותר עסקים של בני זוג שמנהלים יחד עסק עצמאי. לעיתים מדובר בבני זוג שהקימו יחד את העסק, או שאחד מהם הקימו והשני הצטרף אליו במהלך הזמן. אנו גם פוגשים בני זוג שממשיכים לנהל את העסק יחד למרות שכבר התגרשו האחד מהשני.


נשאלת השאלה: מדוע זוגות מחליטים לעבוד יחד?


אם נבחן את הסוגיה בצורה "הגיונית" הרי שיש כאן סיכון רב. אם כל אחד עובד בעסק משלו אזי גם אם עסק אחד נכשל אזי אפשר בשלב השיקום להישען על העסק השני, מצב שלא מתאפשר כאשר עובדים יחד. התשובה אם כן נעוצה ברצון להעניק ערך מוסף של כל אחד בנפרד לעסק, לדוגמא: אם האחד מוכשר בעיצוב והשני בשיווק אזי מהווה המצב פוטנציאל לבניית צוות מושלם שמשלים האחד את השני. הרבה זוגות מתחילים בעצם כאשר אחד מהם הוא בעל הכישרון והשני הוא ה"ביזנס מן", הוא זה אשר מביא לידי ביטוי את הכישרון לכדי מעשיות. הצוות המושלם עובד יחד ובכך מבטיח לעצמו שכל פירות מאמציו יישארו אצלו, בבית, ולא יחולקו לבעלים זרים.


לפני שפותחים עסק ביחד כדאי לשאול מספר שאלות:


מהי רמת התקשורת בין בני הזוג? מצב שבו שוררים יחסים טובים ויש אמון בין בני הזוג הוא מצב אידיאלי שמאפשר הקמת עסק משותף. הרי ידוע הוא כי אחד הדברים שהכי חסרים אך נחוצים בעסקים הוא האמון, וברגע שנכס זה נמצא בעסק המשפחתי הרי שהוא עוזר לעסק.
שאלה נוספת היא: האם קיימת תשוקה לעשייה משותפת?  עסק שנפתח מתוך כפיה ואילוץ שנכפה על אחד מבני הזוג אינו יכול בסופו של דבר להביא לתוצאות טובות. לעומת זאת, רצון עז לעבוד יחד הופך מהר מאוד את העסק "לבייבי" של שניהם שבו הם נותנים את מרצם. במצב זה מצבים של "גל יורד" בעסק אינו גורם לשבר או לסגירה אלא להזדמנות משותפת ליזמות חדשה או למציאת דרכים חדשות לצאת מהמצב.

 

האם העסק מכבה את הרומנטיקה?


התשובה לכך לא ברורה וחד משמעית והיא תלויה בדרך בה עובדים יחד. התנאי לעבודה משותפת בעסק כזה היא חלוקת תפקידים ברורה כך שאחד לא נכנס לתחום של השני. קיימת בהירות לגבי חלוקת תפקידים וסמכויות ו"מי עושה מה". כמו כן יש בהירות לגבי התקשורת בינם כמו לדוגמא: ישיבות מסודרות ולא ישיבות מסדרון. יש העברת מידע באופן רציף ומסודר. יש פגישות של מנהלי העסק אך גם של בני הזוג באופן יחידני. אם אלו מתקיימים הרי שהם מאפשרים גם את המשך הרומנטיקה בין בני הזוג ולא מוסיפים מתח ויחסים עכורים למערכת זוגית הקיימת.


מה עושים כאשר יש חילוקי דעות?


חילוקי דעות פורצים כאשר יש הסתכלות שונה של כל אחד מבני הזוג על הנושא השנוי במחלוקת. לדוגמא: הבעל רוצה לפתח קו מוצרים חדש ולהשקיע 1 מליון ₪ במכונה חדשה והאישה רוצה להישאר באותו המצב ולשמור על הקיים. מה עושים? במצב כזה מומלץ להתחיל תהליך של בהירות. הכוונה היא לפרוט את המשמעות של פריצה עם מוצר חדש: הוספת כח אדם, מקורות המימון, שווקי יעד, עלות המוצרים מול מחיר המכירה, מתחרים קיימים בשוק וכו'. לעיתים איסוף מידע זה יביא לשינוי בעמדות של אחד מהצדדים עד כדי גיבוש החלטה משותפת.


אופציה נוספת, היא הבאת מנכ"ל מבחוץ. כאשר בני הזוג רואים שקשה להם להגיע לדעה משותפת אך הם מעוניינים להמשיך לעבוד בעסק אזי מנכל חיצוני מאפשר להם להמשיך לעבוד בתחום המומחיות שלו כאשר העסק מנוהל בצורה מקצועית ע"י בעל מומחיות לכך.


מה קורה שאחד מבני הזוג רוצה לפרוש?


אנו פוגשים עסקים אשר מנוהלים ע"י שני בני זוג כאשר אחד מהם מביע עניין לפרוש מהעסק. תשאול קצר מגלה כי הסיבות לכך יכולות להיות: עייפות שהצטברה מעשייה מאומצת, אובדן התשוקה לעשייה הספציפית בעסק או רצון למשש את הפוטנציאל בתחום חדש.
מומלץ במצב שכזה לאפשר לבן הזוג לפרוש ולא להחזיק אותו חזק בעסק. כמו כן כעס והרגשת קורבן שמאופיינת ב: "מה פתאום אתה עושה לי את זה" לא ממש עוזרת במקרה זה. יש לכבד כל החלטה ולתת לכל אחד מאיתנו את המקום לגדול ולצמוח ולא להחזיק בכוח אם השני לא מעוניין בכך.


המלצה אישית


שני בני הזוג שעובדים יחד מוצאים לרוב את עצמם מדברים על העסק, דנים בו גם בשעות שאין זה מקובל לדבר עליהם. למה? כי זה ה"בייבי" שלהם, היצירה המשותפת שלהם יחד, ממש כמו אחד הילדים שיש להם. ההמלצה היא דווקא לנסות להתנתק לכמה שעות באופן מכוון בעסק. למשל להחילט שיום שישי מוקדם תמיד לארוחה משותפת או לבילוי משותף ואסור לדבר בו על העסק. או שארוחות צהריים משותפות הן ארוחות שבהם לא מדברים על העסק. ליצור איים בתוך היום שהם איים של שני בני הזוג בלי לדבר על ה"ילדים".

 

לסיכום, שני בני זוג המנהלים עסק משפחתי נמצאים באינטנסיביות שיכולה להעיב על מערכת היחסים ועל ניהול העסק. שמירה על כללים פשוטים בניהול תעזור להם לשמור על שני מרכביו העיקריים בחייו של האדם: משפחה ופרנסה.

חדוה יוסף, יעוץ לעסקים משפחתיים
hedvajosef@gmail.com
http://www.fbusiness-consulting.co.il

search