פורטל זכרון יעקב והסביבה  

צור קשר דף הבית אינדקס עסקים בלוגים מקצועיים כדאי לדעת ילדים ונוער אוכל וסטייל תרבות ואומנות גוף ונפש בילוי ותיירות  נדלן וסביבה

הרשמה לניוזלטר  |  הוספת עסק לאינדקס העסקים בחינם

בלוגים מקצועיים
רחל חבוב (ביגאוי) - קליניקה לנטורופתיה
אקסידנטים ואנטי אוקסידנטים
14/06/2013


רדיקלים חופשיים (אוקסידנטים) ואנטי אוקסידנטים.


לטבע יש שפה משלו, כמו שלנו יש את אותיות ה א' ב'  יש לטבע אטומים שונים, המרכיבים את היסודות השונים כמו חמצן מימן סידן  וכן הלאה. היסודות מתחברים אחד עם השני ברמת האטום ע"י לקיחה או מסירת אלקטרונים וכך נוצרות תרכובות שהם למעשה כול מה שאנחנו רואים מסביב.

 

בהגדרה, אוקסידנט או בשמו הידוע יותר - רדיקל חופשי מכונה כל חומר כימי, אטומי או מולקולרי (לרוב של חמצן), בעל אלקטרון חסר. הרדיקל ישאף לאזן את עצמו ע"י השלמת האלקטרון החסר שלו ואז הוא תוקף אטומים מיוצבים, וגונב להם אלקטרון,  כך הוא הופך גם אותם לרדיקלים חופשים בעלי מטען אנרגטי השואפים להשלים את האלקטרון החסר שלהם מהאטומים הסמוכים להם וכך למעשה נוצרת ריאקציה שלמה.

 

תהליך של לקיחת אלקטרון מאטום אחר מוגדר מבחינה כימית כ"חמצון" (ללא קשר אם יש חמצן או לא), לכן נקראים הרדיקלים החופשיים "מחמצנים - (אוקסידנטים), ועל מנת לטפל בהם אנו זקוקים לחומרים "אנטיאוקסידנטים", אחרת, הן יתקפו את ממברנות התא, שומנים בגוף, חלבונים ו-DNA.
פגיעה מצטברת של רדיקלים חופשיים מובילה להתפתחות מחלות כרוניות כמו טרשת עורקים, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, אלצהיימר וסוגים שונים של סרטן.

חשוב להבין כי תהליכי החמצון על ידי החמצן עצמו בגוף הם תהליכים חיוניים - החמצן והחמצון של הרקמות על ידו, הם המפתח לחיים.


גוף האדם בנוי בצורה כזו שהוא בעצמו נשען על מנגנון של רדיקלים חופשיים. הרדיקלים החופשיים בגוף נוצרים בתוכנו במהלך תהליכים מטבוליים פנימיים, או יכולים להיכנס לגוף ממקורות חיצוניים - מהמזון, המים או הסביבה.


למעשה רדיקלים חופשיים נוצרים בגוף באופן טבעי. הרדיקלים החופשיים ממלאים בגוף תפקידים חיוניים כמו קטילת חיידקים ויצירת חיבורים מחזיקים בין סיבי הקולגן בעור.

שתי המערכות הגדולות בגוף לייצור רדיקלים חופשיים הן מערכת הנשימה ומערכת העיכול:

 

1. מערכת הנשימה קולטת חמצן מבחוץ, וככל ששואפים יותר חמצן, מגדילים את כמות הרדיקלים החופשיים.
באופן טבעי, הסביבה הקיומית שלנו עשירה בחמצן, מסיבה זו רואים את התפוח כשהוא משחיר לאחר חיתוכו ואת המתכת כשהיא מתפוררת ומחלידה. תהליך זה משפיע גם על הגוף שלנו באיטיות גם מבלי שנעשה דבר,לאורך השנים והוא הגורם להזדקנות טבעית.

 

2. המערכת השנייה היא מערכת העיכול הקולטת מזון מבחוץ, מעכלת ומפרקת אותו ושורפת אותו בתהליך חמצוני ההופך את הקלוריה לאנרגיה המניעה את הגוף. ככל שקולטים יותר קלוריות אל מערכת העיכול שלנו, מעמיסים את הגוף ברדיקלים חופשיים.

 

מלבד המתקפה הפנימית של רדיקלים חופשיים, ישנה מתקפה חיצונית של רדיקלים חופשיים ממזון מעובד, שמנים מקולקלים, בשר על האש, זיהום אויר, עישון, עשן מכוניות, קרינה, רעלים בחקלאות, חומרי ניקוי.


גם מצב של מתח מתמשך תורם להגדלת כמות הרדיקלים החופשיים.

אנטי אוקסידנט מהוונ חומר נגדי המורכב מאטום עודף, המסוגל 'לתרום' אלקטרון משלו לרדיקל החופשי ובצורה זו לנטרל אותו. 

 

במידה ורדיקלים חופשיים נוצרים באופן טבעי בגוף סביר להניח שהטבע דאג גם להגנה ואכן הגוף מייצר מערכת אנזימים שמטרתם להחזיק את יצירת רדיקלים חופשיים ואת פירוקם בשווי משקל. אם יש עודף רדיקלים חופשיים ואין בגוף די אנזימים מפרקים כמו בגילאים מבוגרים נזקם של הרדיקלים החופשיים הולך וגובר והם מהווים את הסיבה העיקרית לתהליכי ההזדקנות המתרחשים בגוף.

 

קיימים אלפי אנטי אוקסידנטים והעיקריים שבינהם אלו: ויטמין E A C בטא קרוטן  והמינרלים סלניום ואבץ .


גופנו מייצר מספר אנזימים (סופראוקסיד מוטז , קטלז, וגלוטתיון פראוקסידז) , אשר מנטרלים חלק גדול מהרדיקלים החופשים. קיימים תכשירים להוספת והעשרת תכולת האנזימים הללו, אך הם אינם נספגים בגוף במידה מספקת. מאידך, נתן לספק לגוף את "אבני הבניין" הדרושים לו לשם בניה מואצת של האנזימים הללו. מינרלים כמנגן, אבץ ונחושת (בכמויות זעירות) מסייעים לבניית הסופראוקסיד מוטז, ומתן סלניום יש בו כדי להגביר את ייצור הגלוטתיון פראוקסידז.

 

השוק רווי כיום בפורמולות המכילות אנטיאוקסידנטים ואנטי איג'נג פורמולות אך נטילה עודפת של תוספי תזונה עלולה להיות מסוכנת ללא יעוץ מתאים לכן עדיף בשלב ראשון לשנות תזונה. תזונה נכונה תספק לגוף את הצרכים המידיים שלו באנטיאוקסידנטים ממקור טבעי וגם תשפר את איכות החיים.

 

בין האנטי אוקסידנטים הטבעיים נמצאים מזונות המכילים ויטמינים מקבוצות A  C  E, כגון ירקות ירוקים, צהובים, כתומים ואדומים. ישנם ירקות שנחשבים אנטי אוקסידנטים חזקים יותר כמו כרוב, כרובית, ברוקולי וקולורבי". ופירות וירקות אדומים המכילים ליקופן, כמו עגבניות, ופירות יער העשירים מאד בנוגדי חמצון.

את צריכת הסלניום אפשר לספק ע"י אכילה של שני אגוזי ברזיל ליום, ואת האבץ לדוגמא אפשר לקבל מ 1/4 כוס גרעיני דלעת ביום .


ככל שהתזונה מאוזנת ועשירה בירקות ופירות מצבעים שונים, קטניות, דגנים מלאים אגוזים וזרעים, היא תספק לגוף אמצעי הגנה מפני הרדיקלים החופשיים, ולא נשכח להוסיף פעילות גופנית מתונה וחשיבה חיובית....

רחל חבוב (ביגאוי) - קליניקה לנטורופתיה
ra1504@gmail.com


search